Buhteljni s skuto
Testo:
1 kocka kvasa Fala
70 dag moke
6 dag sladkorja
6 dag kisle smetane
3 dl mleka
O,6 dl olja
2 jajci
2 rumenjaka
3 žlice ruma
limonina lupinica
Testo:
1 kocka kvasa Fala
70 dag moke
6 dag sladkorja
6 dag kisle smetane
3 dl mleka
O,6 dl olja
2 jajci
2 rumenjaka
3 žlice ruma
limonina lupinica
Nadev:
25 dag skute
12 dag mascarpone sirčka
5 dag sladkorja
beljak
25 dag skute
12 dag mascarpone sirčka
5 dag sladkorja
beljak
1 rumenjak in žlica mleka za premaz
Priprava:
Smetano, sladkor, rum, jajci in rumenjaka zmešamo. V posodo odmerimo sol, dodamo moko, naribano limonino lupinico in prilijemo smetano z jajci ter v toplem mleku raztopljeni kvas Fala. Sestavine premešamo in zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo počasi, na koncu deset minut na najvišji hitrosti, da dobimo gladko, mehko testo. Posodo pokrijemo in damo na toplo testo vzhajati.
Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo počivati kakšno minuto.
Med počivanjem pripravimo nadev. Beljak stepemo v sneg ob postopnem dodajanju sladkorja. V skuto vmešamo mascarpone sirček in sneg.
Vzhajano testo razvaljamo na dober prst debelo, razrežemo na kvadrate in na vsak kos položimo veliko žlico nadeva. S testom prekrijemo nadev in ne mestih, kjer se strani testa stikajo, dobro stisnemo, da bi nadev ne iztekel ven ter oblikujemo kroglico. Nato spodnjo stran buhteljna povaljamo v raztopljenem maslu in ga položimo v pekač. Buhteljne zložimo enega poleg drugega, tako da napolnimo cel pekač in jih damo na toplo ponovno vzhajati.
Vzhajane buhteljne premažemo rumenjakom, ki smo ga zmešali z žlico mleka ter položimo v vročo pečico. Pečemo približno 45 minut pri 175 °C, da se lepo obarvajo. Po potrebi jih prekrijemo s peki papirjem, da bi se na vrhu ne zapekli preveč.
Smetano, sladkor, rum, jajci in rumenjaka zmešamo. V posodo odmerimo sol, dodamo moko, naribano limonino lupinico in prilijemo smetano z jajci ter v toplem mleku raztopljeni kvas Fala. Sestavine premešamo in zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo počasi, na koncu deset minut na najvišji hitrosti, da dobimo gladko, mehko testo. Posodo pokrijemo in damo na toplo testo vzhajati.
Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo počivati kakšno minuto.
Med počivanjem pripravimo nadev. Beljak stepemo v sneg ob postopnem dodajanju sladkorja. V skuto vmešamo mascarpone sirček in sneg.
Vzhajano testo razvaljamo na dober prst debelo, razrežemo na kvadrate in na vsak kos položimo veliko žlico nadeva. S testom prekrijemo nadev in ne mestih, kjer se strani testa stikajo, dobro stisnemo, da bi nadev ne iztekel ven ter oblikujemo kroglico. Nato spodnjo stran buhteljna povaljamo v raztopljenem maslu in ga položimo v pekač. Buhteljne zložimo enega poleg drugega, tako da napolnimo cel pekač in jih damo na toplo ponovno vzhajati.
Vzhajane buhteljne premažemo rumenjakom, ki smo ga zmešali z žlico mleka ter položimo v vročo pečico. Pečemo približno 45 minut pri 175 °C, da se lepo obarvajo. Po potrebi jih prekrijemo s peki papirjem, da bi se na vrhu ne zapekli preveč.