Translate

sreda, 3. avgust 2016

BISKVIT ZA TORTO, ki nikoli ne pade dol




  • 5 jajc velikosti L
  • 250 g pšenične moke tip 500
  • 250 g sladkorja
  • 1 zavojček sladkorja z bourbonsko vanilijo* 
  • 1 zavojček pecilnega praška
  • 1/2 čajne žličke sode bikarbone
  • ščepec soli
  • 1 dl vode
  • 1 dl sončničnega olja
  • čajna žlička ruma ali zavojček rumovega sladkorja
*ali 2 čajni žlički domačega vanilijevega sladkorja

Najprej vzamemo jajca in ločimo beljake od rumenjakov. Beljake skupaj s ščepcem soli stepemo v trd sneg in postavimo na hladno. 



V drugi posodi penasto zmešamo rumenjake, sladkor in bourbonski vanilijev sladkor.
 


Jajčni zmesi dodamo vodo in olje. Dodamo še čajno žličko ruma ali 1 zavojček rumovega sladkorja. Dobro premešamo, nato pa dodamo še presejano moko s pecilnim praškom in sodo. Ohlajen beljakov sneg z loparčkom narahlo vmešamo v testo.
 

Pekač za torto namastimo in potresemo z moko, ali pa obložimo s papirjem za peko. 
Testo nalijemo v okrogel pekač, jaz sem za to torto uporabila 26-centimeterskega,  in ga damo v pečico, ogreto na 180°C (ventilacijska 170°C)  . Pečemo okoli 30  do 40 minut, oz. do zlato rjave barve. Pred koncem lahko z zobotrebcem preverimo, ali je biskvit enakomerno pečen.

Biskvit ohladimo, nato pa ga poljubno razrežemo na dva ali tri dele, odvisno kako visoko torto želimo.

Če želimo temno torto, testu dodamo kakav in čokolado - v tem primeru dodamo nekaj kapljic več vode, lahko tudi rum. Temni biskvit se peče malo dlje od svetlega - obvezno preverite, ali je biskvit enakomerno pečen. 

Testo ohladimo in ga ohlajenega prerežemo na dva ali tri dele. Polnimo s kremo po želji.


To je osnovni recept za manjšo torto. Če hočemo speči večjo, damo več jajc in za vsako jajce 5 dag sladkorja in 5 dag moke.




Tukaj pa je link do originalnega recepta za biskvit, ki nikoli ne pade dol:
http://www.kulinarika.net/recepti/5814/sladice/biskvit-za-torto-ki-nikoli-ne-pade-dol/