Translate

nedelja, 18. december 2016

Najboljši marmorni kolač

SESTAVINE

7jajc
300 gsladkorja
1 ščepsoli
1vanilijev sladkor
2 dlmleka
380 gmoke
1pecilni prašek
1,5 dlolja (po možnosti z okusom po maslu)
3 žlicekakava
3 žliceruma

POSTOPEK

1.Model za šarklje natančno namažemo z maslom in potresemo z moko. 80 g moke gladko zmešamo z mlekom, da mešanica nima grudic. Preostalih 300 g moke presejemo s pecilnim praškom. Kakav zmešamo z rumom v gladko pasto.
2.Rumenjake, polovico sladkorja in vanilijev sladkor penasto mešamo (vsaj 5 minut), nato med mešanjem po žlicah dodajamo mlečno - močnato mešanico in počasi prilivamo še olje.
3.Iz beljakov in druge polovice sladkorja stepemo trd, a mazav sneg. 1/3 ga s kuhalnico vmešamo v rumenjakovo maso, da jo razrahljamo. Nato naložimo nanjo preostali sneg in potresemo moko, ki smo jo presejali s pecilnim praškom. Vse rahlo zmešamo s kuhalnico.
4.1/3 testa damo v skledo, kjer smo stepali sneg in mu s kuhalnico primešamo kakavovo pasto.
5.Pečico nastavimo na 160 stopinj. Svetlo in temno testo izmenoma naložimo v model in na koncu še rahlo premešamo z vilicami, da dobimo marmoracijo.
6.Pečemo približno 1 uro. S pletilko ali zobotrebcem preverimo ali je kolač pečen. Nato ga pustimo v modelu še 10 minut, da se nekoliko ohladi in ga zvrnemo na mrežo.