PEČENA SLIVOVA MARMELADA
Okus in vonj te marmelade vas bo ponesel v otroštvo... Kljub dolgemu kuhanju/pečenju ne boste imeli veliko dela s pripravo. Le občasno, vsake pol ure, jo boste premešali.
Sestavine
3 kg sliv
50 dkg rjavega sladkorja
1 vrečka vanilin sladkorja
1 žlička cimeta
1 žlička ingverja
ščep soli
sok 1 limone
1 dl ruma
Priprava
- Slive razkoščičimo in razporedimo po največjem pekaču za pečico. Priporočljivo je, da ima pekač nekoliko višji rob. Pekača ne napolnimo do vrha, da nam tekočina ne bi med peko tekla čez rob. Slive potrosimo s sladkorjem, vanilij sladkorjem, ingverjem, cimetom in ščepcem soli. Prelijemo z limoninim sokom, vse skupaj dobro premešamo in povežemo.
- Pečico segrejemo na 170 stopinj Celzija. Slive pečemo na srednji rešetki. Med peko jih občasno premešamo (enkrat na vsake pol ure).
- Po 1 uri in pol pečenja, dodamo rum, premešamo in pečemo dalje. Okvirni čas pečenja je 2 uri in pol do 3 ure.
- Ko opazimo, da je tekočina povrela in se je naredila "smola", vemo, da je marmelada gotova. Še vročo marmelado napolnimo v kozarce in tesno zapremo.